Szénhidrátcsökkentett bagel recept

2024.12.02

Hozzávalók:

  • 160 g mandulaliszt
  • 60 g zabliszt (gluténmentes, ha szükséges)
  • 30-40 g útifűmaghéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál instant élesztő
  • 1 tk cukor (az élesztő aktiválásához)
  • 100 ml langyos víz
  • 100 g joghurt
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  • Elkészítés

    • Aktiváld az élesztőt:
    • Keverd el az élesztőt és a cukrot 100 ml langyos vízben, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habos lesz.
    • Keverd össze a száraz hozzávalókat:
      Egy nagy tálban keverd össze a mandulalisztet, az útifűmaghéjat, a sütőport és a sót.
    • Állítsd össze a tésztát:
      Add hozzá az élesztős keveréket, a maradék vizet, és az olajat a száraz hozzávalókhoz. Alaposan dolgozd össze. Az útifűmaghéj gyorsan megköti a nedvességet, így a tészta össze fog állni. Ha túl ragacsos, adj még egy kis mandulalisztet.
    • Pihentesd a tésztát:
      Hagyd a tésztát 20-30 percig állni, hogy az útifűmaghéj teljesen felszívja a nedvességet, és könnyebb legyen vele dolgozni.
    • Formázd a bagelt:
      Oszd a tésztát 6-8 egyenlő részre, formázz golyókat, majd készíts lyukat a közepükbe.
    • Főzés:
      Tedd a karikákat lobogó vízbe, főzd 30 mp-ig.
    • Süsd meg:
      Tedd a bagelkarikákat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
    • Kalória: 
      6 felé osztva 1 db bagel 185 kcalt és 8 g szénhidrátot tartalmaz.