Zöldségkrémleves

2024.08.15

Hozzávalók:

  • 2 sárgarépa
  • 1 zeller (kisebb fej)
  • 1 krumpli
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldségleves alaplé (vagy víz + 1 zöldségleves kocka)
  • Só, bors
  • Tejföl vagy tejszín (opcionális)

Elkészítés:

  1. Hámozd meg a zöldségeket (sárgarépa, zeller, krumpli, hagyma, fokhagyma), majd vágd kisebb darabokra.
  2. Egy nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold meg benne a hagymát és fokhagymát pár perc alatt, amíg üvegesek lesznek.
  3. Add hozzá a feldarabolt zöldségeket, és keverd össze a pirított hagymával. Öntsd rá a zöldségleves alaplét, sózd, borsozd ízlés szerint.
  4. Forrald fel a levest, majd vedd vissza a lángot, és főzd lassú tűzön kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  5. Amikor a zöldségek puhák, vedd le a tűzről, és turmixgépben vagy botmixerrel pépesítsd a levest sima krémmé.